In therapie of niet? – Ron van Deth & Walter Vandereyken

In therapie of niet

Inleiding

Ik kwam dit boek tegen in een kringloopwinkel bij mij in de buurt. De titel “In therapie of niet?” sprak mij direct aan en vond ik goed gekozen. Het is een klein, dun boekje dat de meest gestelde vragen rondom therapie behandelt.


Samenvatting op de kaft:

Vroeg of laat krijgen we allemaal met moeilijkheden in ons leven te maken. Meestal gaat zo”n periode vanzelf weer voorbij of vinden we er iets op. Soms gebeurt dat helaas niet en lijken er psychische problemen te ontstaan. U komt dan voor een aantal lastige keuzes te staan. Kunt u het nog even aanzien of moet u toch professionele hulp zoeken? En bij wie dan? Hebt u baat bij een pilletje of moet er daarnaast nog meer gebeuren? Kortom, u staat voor het dilemma: moet ik in therapie of niet?

Hoe komt u dan tot een beslissing? Want welke therapieën zijn er eigenlijk, en welke komen voor u het meest in aanmerking? Hoe vindt u die en waar moet u bij de uiteindelijke keuze op letten? Wat hebt u te winnen bij therapie en zijn er ook risico”s aan verbonden? Misschien gaat u al een tijdje naar iemand die zich therapeut noemt, maar twijfelt u aan het nut van die gesprekken. U vraagt zich dan af: zit ik nu echt in therapie of niet?

Dit boek helpt u bij het beantwoorden van deze vragen. Het maakt u wegwijs in de soms ondoorzichtige wereld van de psychotherapie. Het boek is helder geschreven, zonder ingewikkeld vakjargon. Deze praktische gids in therapieland is geschikt voor iedereen die meer wil weten over psychotherapie of overweegt in therapie te gaan.


Inhoudsopgave

• Therapie nodig?
• Een psychisch probleem of niet?
• Kun je psychische problemen zelf oplossen?
• Moet je naar een psycholoog of een psychiater?
• Welke Therapie
• Wat zijn de belangrijkste therapievormen?
• Hoe gaat een psychoanalytisch therapeut te werk?
• Hoe gaat een cliëntgericht therapeut te werk?
• Hoe gaat een gedragstherapeut te werk?
• Hoe gaat een cognitief therapeut te werk?
• Hoe gaat een relatie- en gezinstherapeut te werk?
• Welke therapie is voor jou geschikt?
• Kosten – baten
• Wat is een goede therapeut en hoe vind je die?
• Wat gaat dat kosten?
• En als het fout loopt?
• Bijlagen
• Literatuur en websites
• Veel gebruikte afkortingen.


Review – In Therapie of niet?

Het boek begint met een fundamentele vraag: wat is een psychisch probleem eigenlijk? Dit soort vragen vormt dan ook de kern van het boek, waarbij elk hoofdstuk op een duidelijke en gestructureerde manier antwoorden biedt.

Zo wordt in het eerste hoofdstuk besproken hoe je kunt bepalen of je zelf misschien met psychische problemen te maken hebt. Om deze vraag te helpen beantwoorden, biedt het boek daarnaast een handige checklist met voorbeelden van psychische problemen. Bovendien wordt er uitgebreid ingegaan op het risico van zelfdiagnose en het belang van een professionele diagnose. De auteurs benadrukken dat een officiële diagnose door een professional namelijk de beste manier is om zekerheid te krijgen over je mentale gezondheid.

Daarnaast geeft het boek advies over hoe je zelf oplossingen kunt zoeken, zoals het aannemen van een gezonde leefstijl. Tegelijkertijd wordt echter kritisch bekeken of een gezonde leefstijl alleen voldoende is om psychische problemen te voorkomen. Bovendien bespreekt het boek ineffectieve oplossingen en bevat het zelfs een top-10 lijst van dingen die de kans op psychische problemen juist kunnen vergroten.
Een ander belangrijk onderdeel van het boek is de uitgebreide uitleg van verschillende vormen van therapie. De auteurs leggen in detail de verschillen tussen deze therapieën uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als je besluit hulp te zoeken.

Verder bevat het boek ook praktische hulpmiddelen, zoals stappenplannen en vragenlijsten, om eventuele problemen die je ervaart duidelijker in kaart te brengen. Alles is erop gericht om de centrale vraag te beantwoorden: Moet je in therapie, of niet?


Conclusie

Persoonlijk vond ik het een prettig boek om te lezen. Binnen 155 pagina’s slagen de auteurs erin om een serieus onderwerp op een toegankelijke manier te behandelen. Het boek staat niet vol met ingewikkelde psychiatrische termen. De DSM wordt slechts kort genoemd in het kader van de diagnostische waarde, maar het boek richt zich vooral op therapie in de vorm van gesprekstechnieken. Farmacotherapie wordt kort genoemd bij de rol van de psychiater en de mogelijke openheid voor medicatiegebruik.
Inmiddels leven we in 2024 en is dit boek bijna 20 jaar oud. Sommige zaken, zoals de verwijzing naar de DSM-4, RIAGG en internettherapie als nieuwe vorm van therapie, zijn enigszins verouderd. Als je daar echter doorheen kunt lezen, blijft het een interessant en nuttig boek. Kortom, het is nog steeds relevant voor iedereen die de vraag wil beantwoorden: In therapie of niet?