studeren met autisme

Aanmelden

Als je gaat studeren met Autisme en ADHD, kan je bij de aanmelding/inschrijving aangeven dat je een student met een functiebeperking bent. ADHD en Autisme worden dus gezien als een beperking, waarbij je evt. hulp zou kunnen gebruiken.

Studeren in het HBO met Autisme en/of ADHD

Als je gaat studeren in het HBO, dan geef je dit aan in studielink. In mijn geval kreeg ik een oproep van het decanaat om een afspraak te maken met een studiedecaan binnen de HU. Ook moest ik bewijs meesturen waarin mijn diagnose stond vermeld. Voor mij was dit het grootste vraagteken, want ik had alleen een uitgebreide diagnose op papier. Dit wilde ik liever niet delen omdat er ook veel dingen op staan, die niet relevant zijn voor een school. Dus heb ik bij ADHD Centraal gevraagd, of ze iets anders voor mij hadden, waardoor ik mijn diagnose kon aantonen. Dit werd direct geregeld! Niet veel later kreeg ik een ‘studieverklaring’ per mail, waardoor ik deze kon doorsturen naar de Hogeschool.

Decaan

Het gesprek met de decaan vond ik nog best spannend. Het was online via teams en ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. De decaan was ontzettend aardig en vroeg eigenlijk alleen wat ik nodig had om goed te kunnen studeren. Ik mocht bijvoorbeeld een plek uitkiezen in de klas als ik een toets had, of ik kon kiezen voor een apart lokaal. Verder kon ik extra tijd krijgen voor een toets en als ik ergens anders tegenaan zou lopen, dan kon ik altijd terug komen bij de decaan. Na dit gesprek moest ik de faciliteiten aanvragen bij de examencommissie, zodat het ook officieel geregistreerd werd

Studeren in het MBO met Autisme en/of ADHD

Ook het MBO kent een centraal aanmeldingspunt. Dit heet CAMBO, dus als je gaat inschrijven kan je hier ook aangeven dat je extra ondersteuning nodig hebt als je gaat studeren met Autisme en/of ADHD

Van de school kreeg ik een mail. Hierin stond dat ik een online dossier moest invullen, zodat ze een ondersteuningsgesprek konden inplannen. Dit gesprek kreeg ik met een docent van de school. Samen hebben we een ondersteuningsplan ingevuld en dit ging voornamelijk over de voortgang en emotionele ondersteuning. Ook krijg ik te maken met een zorgcoach die samen met mij de balans in de gaten houdt tussen werk, school en privé.

Verschillen

Wat mij vooral is opgevallen, is dat ze in het HBO wat praktischer omgaan met oplossingen en dat er binnen het MBO gekozen wordt voor een strakkere zorg omgeving. In de praktijk moet ik het verschil nog gaan ervaren, dus dat zal ik behandelen in een andere blog.

Door Charlotte

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *