Hoe complex is het vinden van een plekje voor autisme diagnostiek? Waar moet je op letten? Lees meer over mijn ervaringen in deze blogpost waarom autisme diagnostiek voor volwassenen veel te complex is.
ADHD Centraal
Vanuit ADHDcentraal kreeg ik het advies om autisme (ASS) diagnostiek te laten doen. Ik had online de AQ-test gemaakt en een heel gesprek gehad over autisme met mijn verpleegkundig specialist. Dit alles gaf voldoende aanleiding om verder onderzoek te laten doen. Het was aan mij of ik hiervoor wilde kiezen. Ik twijfelde nog heel erg, maar eenmaal thuis vroeg mijn partner, waarom ik mijzelf niet op autisme zou laten onderzoeken? Want het levert mijzelf duidelijkheid op, plus de mensen om mij heen begrijpen dan ook wat er speelt.
Te Complex?
Voor diagnostiek moest ik terug naar mijn huisarts om zo opnieuw verwezen te worden naar een plek waar dit mogelijk was. Alleen een plek vinden viel echter tegen… Een aantal instellingen konden mij niet helpen omdat ik ADHD als hoofddiagnose had. Anderen werkten niet samen met mijn zorgverzekeraar of hadden een opnamestop. Dan waren er nog kleine instellingen met veelal slechts één psycholoog voor diagnostiek. Op een gegeven moment begon ik zelfs de kwaliteitsstatuten te lezen, zodat ik wist welke hulpverleners er achter de mooie website zaten. Het viel mij op dat het vaak om een zelfstandige psychologen praktijk ging, zonder dat er een psychiater in de buurt was.
Wat is er mis met psychologen instellingen?
Helaas had ik een negatieve ervaring met een psychologen instelling, waar ik vastliep met mijn medicatie vragen, waardoor ik voor dit onderdeel werd terugverwezen naar ADHDCentraal. Voor mij werkte dit totaal niet binnen een behandeling. Hoe kan je specialistische GGZ aanbieden en geen verstand hebben van medicatie? Ik vond dit echt heel vreemd. Dus één ding was zeker, ik wilde minimaal naar een instelling waar een psychiater werkzaam was. Wachttijd vond ik niet zo erg, als ik maar wist dat ik op de juiste wachtlijst kwam te staan.
Eindelijk een plek gevonden voor diagnostiek!
Omdat mijn zoektocht nogal moeizaam ging, had ik het bijna opgegeven… Ik stuurde mijn behandelaar een mail over deze moeizame speurtocht… Waarna ik de tip kreeg om contact te zoeken met een oud collega, psychiater die een eigen praktijk heeft. Via de mail heb ik vervolgens contact met zijn praktijk gezocht en mijn situatie uitgelegd. Al snel werd ik gebeld en kreeg ik een afspraak voor een intakegesprek. In de volgende blog zal ik beschrijven hoe mijn intake en diagnostiek zijn verlopen bij een zelfstandig gevestigd psychiater en psycholoog.
Waar moet je op letten?
Je moet in eerste instantie weten wat belangrijk voor je is, want autisme diagnostiek kan worden uitgevoerd door een GZ-psycholoog en een psychiater en het valt altijd binnen de specialistische GGZ.
Mooie websites
Mijn ervaring is dat je verder moet kijken dan de mooie websites, het wil niet altijd zeggen dat er een behandelaar achter zit, waar je het meest bij gebaat bent. De vraag die je moet stellen is, wil je bijvoorbeeld medicatie uitproberen? Kamp je met bijkomende problemen zoals depressie of ADHD? Want dan ben je al snel aangewezen op een arts/psychiater. Wil je alleen psychotherapie of psycho-educatie (een mooi woord voor uitleg over Autisme) dan kan je ook voor diagnostiek terecht bij een GZ-psychoog of klinisch-psycholoog. Op de website van de instellingen kan je vaak vinden welke soorten behandelingen ze aanbieden, dus het is goed om dit mee te nemen.
Exclusiecriteria
Kijk ook (indien je al een diagnose hebt) Of ze je wel willen helpen, want mijn ADHD-diagnose zorgde ervoor dat ik bijvoorbeeld bij ‘Mentaalbeter’ niet geholpen kon worden. Hier stond letterlijk: Volwassen cliënten (18+) met ADHD als primaire stoornis. – Dus ik voelde mij hier al niet welkom!
Wachttijden en verzekeringen
Zoek op een website altijd naar de wachttijden en kijk of er bijvoorbeeld een opnamestop is, want dan kan je gelijk verder zoeken! Een ander belangrijk punt is natuurlijk de verzekering, want je wilt natuurlijk wel dat de zorg voor vergoeding in aanmerking komt. Dus check of er een contract met jouw verzekering is.
Dit zijn in het kort, de punten waar je op kan letten!